HEGESZTÉSI FÜST ELSZÍVÁS

Az ipari porszívókról általában:
A nem ATEX minősítésű készülékek villamos hajtásúak, teljesítményük kb. 5,5-25 kW-ig terjed.  A gépek lelke egy 1 vagy két járókerekes oldalcsatornás fúvó, de létezik 2 járókerekes magasnyomású ventilátorral ellátott gép is. A szívó oldalon elhelyezett szűrőegységben a szűrőbetétek tömlős kialakításúak, spirálrugós megerősítéssel. A tisztítás a fix telepítésű készülékeknél automatikus: egy elektro-pneumatikus mágnesszelep által mozgatott szeleptányér időszakosan elengedi a vákuumot, ekkor a szűrőbetétekről a szennyeződés a porgyűjtőbe kerül.

Az ipari porszívók vákuumértéke eléri a -40 kPa-t, a csőrendszerben lévő légsebesség pedig akár a 35 m/s-ot is, mely lehetővé teszi, hogy nehezebb szennyeződést is szállítson a rendszer, mint az általános alacsonyvákuumú rendszereknél. Az előbbiek miatt a csőrendszer anyaga vastagfalú horganyzott acélcső, az idomok hegesztett kivitelűek. A csőkötések légmentesen záró mandzsettákkal történnek.

Az ipari porszívó rendszereket hegesztési füst elszívására általában on-torch kialakítású hegesztő pisztolyokkal lehet alkalmazni, de robot hegesztésnél előfordul egyedi kialakítású elszívó fej is. Az ilyen típusú rendszerek kiválasztásánál figyelembe kell venni a pisztoly gázterelő részének nagyobb átmérőjét, mivel az elszívó rés itt van kialakítva. Maga a pisztoly is nagyobb súlyú, mint a hagyományos, hiszen az elszívott levegő gyakorlatilag a munkakábelre húzott köpenycsőben áramlik. A zárt részeken (pl. egy kazántest belső varratai) végzett hegesztési munka során a védőgáz-burkot a nagy elszívási légsebesség károsan befolyásolhatja. Ezt a jelenséget vákuum szabályozó szelep használatával lehet kiküszöbölni.

Ponthegesztő elszívásánál általában kisméretű elszívó karokat alkalmazunk.