Hűtő-hőhasznosító rendszerek

Hagyományos levegő-levegő hővisszanyerő rendszereket minden sarkon láthatunk már, és sokan is csinálják. Ami ritkább eset, az a technológiai hulladékhő hasznosítás.
Akkor érdemes vele foglalkozni, ha a keletkező hő nagyobb mennyiségben, egy helyen koncentrálva jelentkezik, és az elvételnek is megvan a helye.

Több szállodában (Danubius Hotels) és élelmiszer üzletben is építettünk már be a hűtőaggregátok hulladékhőjét hasznosító rendszert. A kondenzátorok elé hűtőközeg-víz hőcserélőket építünk be a megfelelő szabályozással. Az így felmelegített víz egy vagy több puffertartályba kerül, mely a HMV tartály elé van kapcsolva. A rendszer akár annyi használati melegvizet is képes termelni, hogy ráfűtésre egyáltalán nincs szükség. A slussz poén a képen látható rendszernél az, hogy a kiépítés előtt, nyáron a hűtőgépház erősen túlmelegedett, mert a szellőzése nem volt megfelelően megoldva. Állandó túlmelegedési problémák keletkeztek, de a hőhasznosító rendszer ezt a problémát is megoldotta, biztosabb lett az üzemvitel, és hűtő oldalon is megtakarítást eredményezett…

A képen a Termál Hotel Sárvár hűtőgépháza látható, de ilyen van pl. a BW Hungáriában is..