Porelszívás

Az ipari porszívókról általában:
A nem ATEX minősítésű készülékek villamos hajtásúak, teljesítményük kb. 5,5-25 kW-ig terjed.  A gépek lelke egy 1 vagy két járókerekes oldalcsatornás fúvó, de létezik 2 járókerekes magasnyomású ventilátorral ellátott gép is. A szívó oldalon elhelyezett szűrőegységben a szűrőbetétek tömlős kialakításúak, spirálrugós megerősítéssel. A tisztítás a fix telepítésű készülékeknél automatikus: egy elektro-pneumatikus mágnesszelep által mozgatott szeleptányér időszakosan elengedi a vákuumot, ekkor a szűrőbetétekről a szennyeződés a porgyűjtőbe kerül.

Az ipari porszívók vákuumértéke eléri a -40 kPa-t, a csőrendszerben lévő légsebesség pedig akár a 35 m/s-ot is, mely lehetővé teszi, hogy nehezebb szennyeződést is szállítson a rendszer, mint az általános alacsonyvákuumú rendszereknél. Az előbbiek miatt a csőrendszer anyaga vastagfalú horganyzott acélcső, az idomok hegesztett kivitelűek. A csőkötések légmentesen záró mandzsettákkal történnek.

A különféle megmunkálási technológiákból keletkező porok elszívása a leggyakoribb, de legszerteágazóbb feladat. Ide tartozik a földre lehulló, nehezebb porok elszívása, vagyis a takarítás is, melyet ugyanazzal a központi rendszerrel valósíthatunk meg, mint pl. egy sarokcsiszoló elszívását.

A különböző kisgépekre számos elszívó burkolat kapható, melyekre flexibilis csövet lehet csatlakoztatni, és így a központi rendszerre kapcsolni. Az adott szerszámhoz vezető ágvezetékbe elektro-pneumatikus tolózárat építünk, melynek vezérlése történhet áram-átfolyás, vagy pneumatikus levegőelvétel érzékelés elve alapján, vagy akár manuálisan

Ebben a kategóriában is sokszor előfordul, hogy a keletkező csiszolatpor robbanékony. Ilyenkor az ipari porszívó egység és a szerelvények is ATEX kivitelűek, az alacsony vákuumú rendszerekből már ismert robbanó ajtóval és robbanás-visszaterjedést gátló szeleppel.